Arama Motorunun Önemi: GOOGLE SEO

A

İnternet kullanıcıların büyük bir bölümü site adresini kullandıkları tarayıcının adres çubuğu yerine, arama motorunun arama bölümüne yazmaktadır. Bu nedenle arama motorlarında ilk sıralarda olmak, ana caddede köşe dükkan kadar değerlidir.

İnternet öyle bir duruma geldi ki web sitesi sahibi olmanın, hangi kelimede kaçıncı sırada olduğunuzdan önemsiz durumdadır. Sadece bir web sitenizin olması, internet kullanıcıları için hiçbir bir anlam ifade etmiyor. İnternet kullanıcıları, hedeflerine site adreslerini bilerek – duyarak – sorarak değil, arama motorlarında arayarak ulaşıyorlar.

Günümüzde internet ortamında bir sitenin olması ile Google ve benzeri arama motorunda ilk sayfada çıkmak aynı anlamda kullanılıyor. Türkiye’de genel internet kullanıcılarının eğilimi, sitenin adresini kullandıkları tarayıcıların (browser) adres çubuğuna yazmaktan ziyade arama motorunun arama bölümüne yazma eyilimindedir. Bu durumda internet sitelerinin arama motorlarının ilk sayfasında bulunma zorunluluğunu kaçınılmaz hale gelmektedir.

Anahtar Kelime Belirleme

Anahtar kelimenin belirlenmesi, hedefin doğru seçilmesi optimizasyon çalışmasında en önemli unsurlardan birisidir. Ana hedef kelimemizin dışında alt kelimeler ile de çalışma desteklenmelidir.

Örnek verecek olursak, “kiralık araç” kelimesi ile ilgili yapılan optimizasyon çalışmalarında “kiralık araç fiyatları” “kiralık araçlar” “kiralık araç arayanlar” “kiralık araç istanbul” kelimelerinde de optimizasyon çalışması yapılmalıdır.

Anlık, günlük, haftalık ve aylık optimizasyon çalışmalarında, örnek vermek gerekirse haber siteleri, günlük güncel blog, teknoloji vb sitelerin optimizasyon çalışmalarda Google Trends aktif kullanılmalıdır.

Google Trends Nedir?

Google Trends ile Google aramalarını keşfedebilir, aranma hacimlerinin yükseliş ile analiz verilerini takip edebilirsiniz. Gündemde bulunan, son yaşanan olaylara ait aranmaları inceleyebilir, bu konularla ilgili içerikler oluşturarak yaparak anlık optimizasyon çalışması yapabilirsiniz. Yapılacak çalışma ile ilgili en alakalı kelimeleri bulabilirsiniz. Sektörünüz ile alakalı popülaritesi yükselen verim alabileceğiniz kelimeleri  yakalayabilirsiniz.

Hedef kelimenize ait en çok aranan ve kullanılan kelimelerin tespitini Google Adwords aracını kullanabilirsiniz.

Örneklendirecek olursak: “kiralık kırmızı araç” ile ilgili çalışma yaparken aynı zamanda “kiralık yeşil araç” gibi alternatifleri ile ilgili çalışmalar yapmak, hedef kelimelerinizde yükselmenize yardımcı olur. Hedef kelimelerinizin yerine geçebilecek kelimelere de çalışma yapmanız, sizin hedef kelimenizde başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Hedef Kelime Yoğunluğu

Arama Motoru Optimizasyonu çalışmasında hedef kelimenin yazı içerisindeki oranı önemli unsurlardan biridir. Hedef kelimenin yazı içerisinde az veya çok kullanılması sıralamayı net bir şekilde etkileyen bir unsurdur. Ortalama olarak hedef kelimeniz, yazı içerisinde %3 – %4 oranında olması gerekmektedir. Ancak her kelime için bu değer kullanılmayabilir.

Hedef kelimenin hangi yoğunluk oranında kullanılabileceği, o kelimenin rekabet oranına bağlı belirlenir.

Hedef Kelime Yoğunluğu – İpucu

Hedef kelimenizi, metin içerisinde “Google Guideline kuralları”na aykırı olmadan düzenleyin. İçeriğiniz de hedef kelimenize anahtar kelime bulunması ve görsel dosya isimlerinin hedef kelimeniz ile kayıt edilmiş olması, hedef kelimenizde sizi yukarıya götürecek en önemli etkenlerdendir.

Hedef kelimemiz için yapacağımız yoğunluk oranının yüksek olması, arama motoru tarafından spam olarak işaretlenmenize, ceza almanıza, SandBox filtresine takılmanıza neden olabilir.

SandBox Nedir?

SandBox, Google Arama Motoru tarafından spam içerik oluşturan web sitelerine uygulanan filtre / cezanın adı.

Yazar Kaan Tükek

Güncel Konular